Wab! model X1. De la idea a la producció

26 de setembre de 2022

A Whatabike! considerem interessant explicar a través del nostre blog de notícies quin és el procés que segueix la construcció d’una bicicleta elèctrica urbana; des dels estudis previs i la ideació fins a la producció en sèrie. Per a fer-ho hem escollit el nostre model X1, que recentment ha obtingut el marcatge CE, el certificat que acredita la seva homologació a nivell europeu.

1. Fase ideació.

És el moment creatiu. És la fase inicial de dissenyar les formes i la imatge de la bicicleta i de definir amb criteris estètics i també constructius cadascun dels seus components. Sens dubte la millor manera de plasmar les idees és amb el dibuix a mà sobre paper.

En el cas del model X1 l’aposta del fabricant era la de produir una bicicleta elèctrica plegable de roda de 20’, de gamma alta, amb un element de suspensió posterior per a absorbir les irregularitats del paviment, i utilitzant pels elements estructurals un material de molt bones prestacions com l’aliatge de magnesi.

.

2. Plànols 2D, disseny d'una bicicleta

El següent pas és el de transportar les formes lliures del dibuix manual a les formes geomètriques precises del dibuix CAD, determinant les mides i posició de cadascun dels elements. És la fase de definició 2D de la bicicleta elèctrica.

.

3. Maqueta gràfica 3D de una bicicleta elèctrica

Amb totes les parts definides i les mides fixades és moment de fer una primera reproducció tridimensional de la bicicleta amb la confecció d’una maqueta 3D amb eines CAD. A partir d’aquest moment ja es pot fer una lectura virtual de la bicicleta des de qualsevol angle de visió. La maqueta 3D servirà de base per a la següent etapa de definició gràfica que ja inclourà la renderització del model amb simulacions de materials, colors i il·luminació.

.

4. Representació en realitat virtual de la bicicleta elèctrica

La renderització del model 3D, amb l’aplicació de materials, colors, textures i il·luminació esdevé una aproximació molt fidel del que serà la bicicleta real. Es tracta d’una etapa decisiva que permet fer les darreres correccions del model projectat abans de passar a les primeres fases del procés de fabricació.

.

5. Facbricació bicicleta elèctrica plegable

La primera fase del procés de fabricació és la confecció de motlles per a l’elaboració de les parts estructurals de la bicicleta elèctrica. Els negatius del quadre central, quadre posterior i forquilla quedaran buidats en dues meitats als respectius motlles metàl·lics.

.

6. Finalització i detalls de la bicicleta plegable

Es desemmotllen les peces, es poleixen, es revisen i es deixen a punt per a poder aplicar l’acabat final.

.

7. Assemblatge de l’estructura i tests de laboratori de la bicicleta elèctrica

Abans de la fase de comercialització la wab! X1 ha superat tots els tests de laboratori requerits per les normatives que regulen l’ús de les bicicletes elèctriques a la Unió Europea. Resistència a la ruptura, fatiga, flexibilitat, interferència electromagnètica... El compliment de tots els paràmetres que regula la normativa europea  EN 15194 li ha permès obtenir el marcatge CE d’homologació europea de Això li ha permès obtenir el marcatge CE d’homologació europea.

.

7. Prototipus final de la bicicleta elèctrica wab!

Superada la fase de tests de laboratori, es procedeix a la producció d’un prototipus que confirmi sobre proves d’ús real els resultats de tots els assajos i les hipòtesis de les fases prèvies a la fabricació en sèrie. Si les comprovacions són satisfactòries, la fabricació i comercialització ja poden tirar endavant.

.

8. Resultat final de la nostra bicicleta elèctrica

Wab! Modelo X1

Últimes entrades

crossmenuchevron-right