Mou-te amb bicicleta!

3 de març de 2022

Fer els desplaçaments diaris per la ciutat en bicicleta té una llarga llista de beneficis tant per les persones com pel medi ambient. A whatabike! en som uns grans defensors i ho recomanem fermament!

.

Facilitat per a moure's per la ciutat

Els efectes que la pandèmia del Covid han tingut sobre la població explica l'interès creixent per la mobilitat en bicicleta a la ciutat. La mentalitat de la ciutadania ha anat canviant i es nota una tendència a evitar els espais saturats de gent i, per tant, una certa por d'usar el transport públic a segons quines hores. En aquest nou context la bicicleta esdevé una alternativa real i atractiva per als desplaçaments per la ciutat.

.

Protegeix al medi ambient

"A great way to go green". Aquest és l'eslògan per a una nova idea de mobilitat sostenible a les grans ciutats europees, basada en la substitució gradual dels vehicles amb motor de combustió per vehicles no motoritzats o de motorització elèctrica. L'objectiu és reduir els nivells de pol·lució per a crear hàbitats urbans més saludables. Incorporar aquesta idea en les nostres decisions i difondre arreu aquest missatge per fer créixer el nivell de consciencia pel medi ambient, ens farà viure millor a nosaltres i a les generacions que van darrere nostre.

.

Mantenir-se en forma

Està àmpliament demostrat que les persones necessitem fer esport i exercici de manera rutinària per sentir-nos bé tant físicament com mentalment. Destinar un temps mínim diari per mantenir-se en forma és complicat per a la majoria de les persones a causa de les obligacions laborals i les domèstiques. Per això, fer el desplaçament diari des de casa fins a la feina i viceversa amb bicicleta és sens dubte una gran solució que permet satisfer un doble objectiu: el de fer exercici i mantenir un bon nivell d'activitat física, i el de col·laborar a una vida urbana més saludable.

Alguns dels beneficis que moure's en bicicleta reporten a la salut

  • Manteniment d'un bon to físic
  • Millora de la circulació sanguínia
  • Enfortiment dels ossos
  • Enfortiment de la musculatura
  • Ajut a la descompressió i el relaxament
  • Millora de la flexibilitat corporal
  • Ajut per a regular el pes
  • Manteniment de l'esperit positiu

.

Bicicletes assistides amb motor elèctric

La bicicleta clàssica, que demana esforç físic, ha estat un mitjà molt utilitzat arreu del món. Però aquestes darreres dues dècades s'han fet grans inversions i esforços per desenvolupar motors elèctrics eficients per a tota mena de vehicles, entre els quals els motors de bicicleta. Conseqüentment, l'oferta de models de bicicleta elèctrica ha anat creixent de manera exponencial, i a hores d'ara és ja una de les alternatives de transport urbà amb més futur.
Actualment les administracions públiques realitzen campanyes d'ajuts i finançament per encoratjar la gent a comprar vehicles elèctrics, i la tendència d'anar substituint gradualment els vehicles amb motor de combustió per vehicles amb motor elèctric sembla imparable.

.

Ajudes i Subvencions sostenibilitat

Més enllà de les subvencions i ajudes que els governs ofereixen a empreses i ciutadans perquè adoptin actituds i mesures col·lectives a favor de la sostenibilitat ambiental, els governs locals també actuen per a fer-ho possible: millores en el transport públic, ampliacions de xarxes ferroviàries i de metro, autobusos de motor d'hidrogen, xarxes de bicicletes i motos elèctriques compartides, punts de subministrament elèctric per a càrrega de bateries de vehicles… Però centrant-nos en l'àmbit de la bicicleta elèctrica, hi ha una mesura que demostra l'alt interès dels governs municipals per convertir la bicicleta i la bicicleta elèctrica en un recurs de transport habitual per als desplaçaments diaris dels ciutadans entre casa i la feina. Ens referim a l'ampliació constant de la xarxa de carrils bici. La gran majoria de plans de desenvolupament urbà de les ciutats mitjanes i grans, inclouen carrils bici en la planificació del seu creixement, i l'enllaç de les xarxes d'aquest tipus de vies a nivell interurbà ha esdevingut una prioritat. Molts quilòmetres de nous carrils bici s'afegeixen cada any a les xarxes viàries dels països europeus.

.

Una solució econòmicament rendible

Només els desplaçaments a peu són més barats que els que es fan en bicicleta. Invertir en una bicicleta o una bicicleta elèctrica ja és rendible a curt termini. Si establim una comparació entre la despesa anual en transport públic, prenent com a referència dos desplaçaments diaris, i la de la compra d'una bicicleta elèctrica, constatarem que la bicleta elèctrica s'amortitza en un any i mig. Si la comparació s'estableix amb desplaçaments en cotxe o motos de propietat, els avantatges en termes de costos són encara més evidents.

.

Fàcil de transportar

Una gran part dels fabricants de bicicletes desenvolupen models plegables i elèctrics plegables ja que la seva demanda està en clar creixement, especialment en contextos urbans. Aquesta opció ofereix clars avantatges a la gent que viu en pisos i amb limitacions d'espai. Els robatoris de bicicletes són lamentablement habituals a les ciutats, i les bicicletes que s'aparquen en els aparcaments habilitats al carrer corren el risc de ser robades o danyades. La bicicleta plegable pot fer-se cabre fàcilment a l'ascensor, es pot guardar a casa, a la feina, i també pot entrar sense gaires problemes en el maleter d'un cotxe. Els models més compactes i lleugers poden fins i tot carregar-se al tren, al metro, al tramvia i a l'autobús, i també entrar en un restaurant o al cinema.

Últimes entrades

crossmenuchevron-right